Wat zijn de voornaamste voordelen van wei-eiwitten ("whey protein")?

We weten dat jij net zo veel van sport en fitness houdt als wij, en dat je geen half werk levert. We moeten zorg dragen voor ons lichaam en onze spieren, zodat we het beste van onszelf kunnen geven. Daar komen wei-eiwitten goed van pas.

We zullen nooit proberen om indruk op je te maken met pseudowetenschappelijke verhalen of hypes voor producten die niet de moeite waard zijn. We houden ons aan de feiten en beginnen daarom bij het begin, zoals ‘wat zijn wei-eiwitten?’. Kort samengevat: deze eiwitten zijn afkomstig van het waterige gedeelte van melk. Ze ondergaan verschillende processen om te komen tot de vorm die wij kennen. Eerlijk? Wei-eiwitten smaken op zich niet zo fantastisch. Daarom geven wij ze een lekker smaakje door ze toe te voegen aan onze drinks. Zo bevat de smaak Cookie en Vanilla in totaal 25 g eiwitten per flesje!

Eiwitten bieden talrijke bewezen voordelen, maar die van wei zijn wellicht minder bekend. We lijsten er enkele op …

Spierontwikkeling

Sommige mensen associëren spiertoename met intensieve fysieke inspanningen met gewichten in de fitness. Oké, zo’n training geeft inderdaad een kick. Maar je mag niet vergeten dat je voeding net zo belangrijk is als de intensiteit van je training. Wei-eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten die snel opgenomen worden. Hierdoor zorgen ze meteen na de inname voor een grote piek van aminozuren in het bloed1. Of anders gezegd: de inname van wei-eiwitten na een training kan je dus een aardig handje helpen met het oog op spieropbouw2, want dit is het perfecte moment om de eiwitsynthese op gang te brengen. Interessant, niet?

 

Denk eraan dat zuivelproducten – zoals je heerlijke HiPRO-producten – zowel wei als caseïne (het zogenaamde ‘tragere’ eiwit) bevatten. Door deze combinatie ligt de opname van wei dichter bij die van caseïne dan wanneer je wei apart zou innemen. Het voordeel hiervan? Dit bevordert de aanvoer van aminozuren op korte en middellange termijn tijdens de recuperatie.

Whey protein

Spierherstel na de training

We sloven ons graag uit in de fitness. Daarom is het belangrijk dat je je spieren achteraf de nodige rust gunt. Denk aan stretchoefeningen, een massagerol en – je raadt het al – de aanvoer van eiwitten. HiPRO, ook hier weer je droompartner!

Behoud van de spiermassa

Dankzij een regelmatig trainingsschema en een evenwichtige voeding heb je je doel bereikt: meer spiermassa. Goed gedaan! Maar nu wil je uiteraard niet dat al die inspanningen voor niets zijn geweest en dat het resultaat zienderogen afneemt wanneer je iets minder intensief traint. Net als van de andere eiwitten is het de taak van wei-eiwitten om je spiermassa op peil te houden. We noemen ze soms ‘hoogwaardige’ eiwitbronnen, want ze bevatten de 9 essentiële aminozuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken. En de kers op de taart: wei-eiwitten zijn makkelijk verteerbaar. Kortom, niets dan voordelen!

Whey powder

Geconcentreerde, geïsoleerde of gehydrolyseerde wei-eiwitten: wat is dat?

Er bestaan in feite drie soorten wei-eiwitten: geconcentreerde, geïsoleerde en gehydrolyseerde. We zetten ze voor jou op een rijtje.

  • Geconcentreerde wei bevat kleine hoeveelheden vetten en koolhydraten, en 30 à 90 % eiwitten. Dit is de goedkoopste vorm van wei van de drie en bevat het minste eiwitten3.
  • Geïsoleerde wei ondergaat een complexere behandeling dan de geconcentreerde vorm. Ze bevat een hoger eiwitgehalte en een lager vetgehalte.
  • Gehydrolyseerde wei wordt onderworpen aan een zogenaamd ‘hydrolyseproces’. Ze is gemakkelijker verteerbaar en wordt sneller door het lichaam opgenomen. Bij voorkeur in te nemen na de training, want ze bereikt snel de spieren en brengt de eiwitsynthese op gang. Wil je graag vlug meer spiermassa, dan zijn dit de wei-eiwitten die je nodig hebt4!

Zo, dat is de uitleg! Nu moeten we nog bepalen wanneer je deze wei-eiwitten het beste inneemt.

Wei-eiwitten vóór of na je training innemen?

We willen allemaal – net als jij – ons uiterste best doen. Maar het is niet nodig om de inname van je eiwitten tot op de minuut te timen. Eiwitten zijn op elk moment van de dag nuttig, zolang je ze combineert met een evenwichtige voeding. Maar als we toch het beste moment zouden moeten bepalen, dan is dat na een trainingssessie. Want de wei-eiwitten dragen bij tot de aanvoer van de nodige elementen en de spierontwikkeling. Neem daarom bij voorkeur binnen de 24 uur na een training eiwitten in5.

Wil jij ook profiteren van alle voordelen van wei-eiwitten? Voeg ze gewoon toe aan je dagelijkse voeding!

Wil je er een gewoonte van maken om wei aan je voeding toe te voegen? Groot gelijk! Zet na je training ook zuivelproducten op het menu. Drink bijvoorbeeld een melkspecialiteit met chocolade verrijkt met wei-eiwitten. Zin in zoet? Maak eens pannenkoeken met de HiPRO-drink UHT met chocoladesmaak!

Je hebt het intussen begrepen: wei-eiwitten zijn een waardevolle partner voor sporters. Een boodschap die wij maar wat graag verspreiden, want we willen je helpen om je spieren te voeden. Op naar je volgende zotte sportavontuur?

Bronnen:

1 Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance, 2016 Protein Book

2 Eiwitten dragen bij tot het behoud en de toename van de spiermassa.

3 https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-015-0403-y

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2761917/

5 Beyond muscle hypertrophy: why dietary protein is important for endurance athletes, Moore D. R. et al, Appl PhysiolNutrMetab, 2014.