Wat zijn vitaminen?

Om daarachter te komen, moeten we naar de basis. Vitaminen zijn organische stoffen die in ons voedsel voorkomen. Ze zitten zowel in plantaardige als in dierlijke1 voedingsmiddelen. Maar er is meer. Vitaminen worden ook beschouwd als micronutriënten. Dat zijn voedingsstoffen die het lichaam slechts in kleine hoeveelheden nodig heeft. Let wel, hoe miniem die hoeveelheden ook zijn, we kunnen echt niet zónder! Integendeel zelfs. Het is allemaal een kwestie van evenwicht … Waar hoorden we dit al eerder? Vitaminen zijn levensnoodzakelijk voor de optimale werking van ons lichaam. Ze verbeteren onze stofwisseling en neurologische processen, maken energiesynthese mogelijk en voorkomen celafbraak.2 Conclusie: vitaminen zijn behoorlijk onmisbaar!

We vertellen je niets nieuws als we zeggen dat een evenwichtig voedingspatroon alle soorten voedingsstoffen – ook vitaminen – in voldoende hoeveelheden bevat. Vitaminen zijn trouwens aanwezig in een brede waaier van voedingsmiddelen. Laten we eens kijken wat het belang nu eigenlijk is van vitamine A, C en D en waar ze te vinden zijn. Lees je mee?

batch-4-art-50-image-push-1__2_

Vitamine D

Als fanatieke sporter die bewust met voeding bezig is, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af hoe vitaminen de werking van je lichaam en bij uitbreiding je prestaties kunnen verbeteren. Vitamine D, de eerste in ons rijtje, bevordert de normale opname en verwerking van calcium en fosfor, wat resulteert in sterkere botten. Geen overbodige luxe voor sporters die het van een krachtige botstructuur moeten hebben. Vitamine D versterkt eveneens de werking van het immuunssysteem.3

Last, maar zeker niet least, houden de stoffen die door vitamine D worden gereguleerd, verband met onze spiergezondheid. De rol van vitamine D blijkt van essentieel belang in de handhaving van spierkracht. Deze eigenschap zal niet in dovemansoren vallen van sporters die van geen ophouden weten. Jawel, het gaat over jou!

Wat gebeurt er nu precies als je onvoldoende vitamine D opneemt? We legden al uit dat vitamine D onmisbaar is voor stevige, gezonde botten en beweeglijke spieren. Een tekort aan vitamine D kan het risico op blessures2 verhogen, iets waar geen enkele sporter zit op te wachten! Je trainingsschema moeten onderbreken door een blessure, dat is balen.

Benieuwd naar de aanbevolen hoeveelheden?

Hoeveel vitamine D moet ik innemen?

Dat je lichaam vitamine D aanmaakt door blootstelling aan de zon, is geen mythe. Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Bij de meeste mensen volstaat het om de voorarmen, handen of benen gedurende korte perioden aan de zon bloot te stellen om voldoende voorraad vitamine D op te slaan.

Is de kous daarmee af? Nee, helemaal niet. De zon is niet je enige leverancier van vitamine D. Ook maaltijden of voedingssupplementen kunnen ervoor zorgen dat je de nodige dosis binnenkrijgt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid varieert naargelang je leeftijd. Aan volwassenen van 19 tot 70 jaar wordt tussen 10 en15 μg aangeraden.4 Om je alvast op weg te zetten, volgen hier enkele bronnen van vitamine D:

  • eieren
  • zalm, tonijn
  • met vitamine D verrijkte producten zoals granen, zuivelproducten, producten op basis van soja, amandel- en haverdrinks verrijkt met vitamine D (en calcium) enz.4

Vitamine A

Ook vitamine A is een vaste waarde en algemeen bekend als booster voor het gezichtsvermogen. Goede ogen komen altijd van pas om te zien wat waar staat tijdens het sporten, maar er is meer. Wij verklaren ons nader.

Vitamine A draagt bij tot de goede werking van de ogen, en speelt daarnaast een niet onbelangrijke rol in de ondersteuning van het immuunsysteem. Het is een weerstandsvitamine die de aanmaak van witte bloedcellen (altijd nuttig!!) verhoogt en meespeelt in het celspecialisatieproces. Zie je hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen? Vitamine A helpt bij de instandhouding van je slijmvliezen (dit zijn dunne lagen weefsel aan de binnenkant van verschillende organen) en draagt bij tot een normaal ijzermetabolisme. Stuk voor stuk belangrijke eigenschappen in de aanloop naar je sportieve doelen!

Hoeveel vitamine A moet ik innemen?

De hamvraag is: hoe kan ik hiervan optimaal de vruchten plukken? Het antwoord is simpel. De aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor volwassen mannen bedraagt 750 µg per dag. Voor vrouwen is dat 650 µg.4

Let wel: met de dosering van vitamine A spring je beter niet lichtzinnig om. Omdat een teveel aan vitamine A wordt opgeslagen in het vetweefsel van je lever, staat er een limiet op de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Overschrijdt in geen geval een inname van 3.000 µg per dag.5

Om gezond te blijven is het van groot belang je hieraan te houden en een normaal, evenwichtig voedingspatroon te volgen. Niet te veel, niet te weinig, dat is het geheim.

Vitamine A in je voeding

Wil je zeker zijn dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt via je voeding? Wortelen zijn klassieke vitamine A-bommetjes, maar ook de volgende producten moeten qua verdienste niet onderdoen en verdienen hun stek in je bereidingen:

  • Levertraan
  • Eieren
  • Vezelrijke, suikerarme ontbijtgranen
  • Broccoli
  • Spinazie

Vitamine C

Snap je nu hoe vitaminen elk op hun manier onmisbaar zijn voor de goede werking van ons lichaam? Laten we tot slot vitamine C, ook gekend als ascorbinezuur, onder de loep leggen. Vitamine C stimuleert de normale aanmaak van collageen, een essentieel bestanddeel van het bindweefsel dat een vitale rol speelt bij onder meer wondgenezing. Hallo sporters die al eens halsbrekende toeren uithalen … deze info is voor jullie!

Wat heeft vitamine C verder nog te bieden? Vitamine C ondersteunt de goede werking van ons immuunsysteem en verhoogt de ijzeropname uit voedingsmiddelen.4 Welke producten hier favoriet zijn, verneem je verder.

Hoeveel vitamine A moet ik innemen?

Hoe kan ik al die voordelen optimaal benutten? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C bedraagt 110 mg voor volwassenen.4 Kun je niet wachten om je voedingspatroon aan te passen en voldoende vitamine C binnen te krijgen? Dan hebben wij goed nieuws.

Welke voeding is rijk aan vitamine C?

De groeten- en fruitafdeling, daar moet je zijn:

  • Citrusvruchten (bijv. sinaasappelen)
  • Paprika
  • Aardbeien
  • Zwarte bessen
  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Spinazie

Voeg dus gerust aan je volgende proteïnebowl met HiPRO een handvol zwarte bessen en aardbeien – boordevol vitamine C – toe.

Van twee vliegen in één klap gesproken: je geniet alle voordelen van een evenwichtige inname van micronutriënten, en dankzij het gevarieerde groenten- en fruitpakket ontdek je ook nog eens verrassend lekkere, nieuwe gerechten. Een win-winsituatie met oneindig veel pro’s! Waar wacht je nog op om meer kleur (en vitaminen) aan je menu toe te voegen? Go go go!

article48_illu2_mob
Bronnen:

1. Aguilar, Cheryl S., “The Impact of Health Education Among Communities w/ The Food Education Project: Exploring Healthy Eating to Modify Health Behaviors Among Youth, A Primary Intervention” (2017). Scripties en afstudeerprojecten. https://repository.usfca.edu/capstone/523

2. ISSN EXERCISE & SPORT NUTRITION REVIEW: RESEARCH & RECOMMENDATIONS. Sports Nutrition Review Journal. 1(1):1-44, 2004. Beschikbaar via de link:

https://core.ac.uk/download/pdf/207537656.pdf

3. Harvard Health Publishing – Harvard Medical School. Vitamin D and your health: Breaking old rules, raising new hopes. Beschikbaar via de link:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-your-health-breaking-old-rules-raising-new-hopes

4. Conseil Supérieur de la Santé – Recommendations nutritionnelles pour la Belgique (2016) – CSS n°9285′. Beschikbaar via de link: https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/css_9285_avis_rec_nutr.pdf

5. Harvard T.H. Chan School of Public Health. Vitamin A. Beschikbaar via de link:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/